fbpx

Europees afknijpverzoek aan Netflix is ‘onnodig, en de schuld van netneutraliteit’.

“De EU dwingt het internet om langzamer te zijn, dankzij netneutraliteit”, luidt de boodschap van het Consumer Choice Center. Het beperken van de snelheid en kwaliteit van online-diensten zoals Netflix zou niet alleen onnodig zijn, maar ook schadelijk voor alle Europese consumenten die nu thuiszitten en thuiswerken. Aldus deze Amerikaanse lobbygroep die de belangen behartigt van onder meer sigarettenfabrikanten en telecomaanbieders.

Het verzoek van Eurocommissaris Thierry Breton aan Netflix om videokwaliteit terug te schroeven, wordt door het Consumer Choice Center geïnterpreteerd als EU-bevel wat onnodig en schadelijk is. Breton heeft afgelopen week in een tweet laten weten dat hij Netflix-CEO Reed Hastings heeft verzocht om naar standaardresolutie ‘terug te schakelen’ wanneer HD-video niet echt nodig is. Dit uit voorzorg om mogelijke overbelasting te voorkomen door thuiswerken en videostreamen bij zelf-quarantine en lockdowns in EU-landen.

Lobbygroep Consumer Choice Center stelt in een rondgemaild persbericht vandaag dat de Eurocommissaris voor de interne markt digitale streamingdiensten en dienstverleners heeft gevraag om hun bandbreedte te beperken tijdens de COVID-19 crisis. “Dit bevel is gegeven ondanks bewijs dat breedbandcapaciteit nog lang niet aan zijn grenzen zit”, aldus de in Brussel gevestigde organisatie. Bij deze stellingname over bandbreedtegrenzen verwijst het lobbycentrum naar een artikel in Engadget over Bretons tweet.

‘Geen problemen in UK, India en China’

Daarin stellen Vodafone UK en Telecom Italia dat er toenemend internetverkeer met andere pieken in de netwerkbelasting zijn, maar geen berichten van wijdverbreide uitval. Ook een tweet van de Britse security-expert Kevin Beaumont over bandbreedtebelasting in Manchester wordt aangehaald door Engadget, wat weer wordt aangehaald door het Consumer Choice Center. De lobbygroep voor onder meer de tabaks- en telecomindustrie linkt in zijn protesterende persbericht tegen het afknijpverzoek van de EU ook naar een artikel in The Indian Express.

Daarin worden meetresultaten van snelheidsmeetdienst Ookla belicht, voor vaste en mobiele breedbandverbindingen in bepaalde Aziatische landen. Daaronder China, waar het nieuwe coronavirus voor het eerst is losgebarsten, en India, Japan en Maleisië. In die landen was er vooralsnog geen sprake van grote stijgingen in het gebruik van bandbreedte sinds het uitbreken van COVID-19. “Zelfs in Italië, dat al weken in lockdown verkeert, zijn er geen meldingen van wijdverbreide storingen”, vervolgt het Consumer Choice Center zijn boodschap.

Marktwerking en netneutraliteit

Volgens topman Luca Bertoletti geven alle grote telecomproviders in Europa aan dat ze stabiele, sterke en snelle verbindingen leveren aan consumenten, en dat die dat zeer waarderen. “Tegelijkertijd vragen de Europese beleidsmakers bedrijven om hun internetdiensten te vertragen voor alle Europeanen, wat duidelijk onnodig is en schadelijk voor alle consumenten die vertrouwen op snelle internetverbindingen voor hun werk en hun privé bestaan”, aldus Bertoletti die ook lid is van een rechtse denktank die vóór vrije marktwerking is. De forse financiering voor het Consumer Choice Center zou ook vanuit rechtse hoek komen.

Adjunct-directeur Yaël Ossowski van het Consumer Choice Center wijst in het ook online gepubliceerde persbericht nu Europese netneutraliteit aan als de boosdoener. “Dit scenario in Europa is exact de reden waarom de Verenigde Staten in 2018 netneutraliteitsregulering heeft herroepen.” Hij spreekt van ‘beleefde dwang’ die overheidsinstanties uitoefenen op digitale bedrijven om streamingdiensten van lagere kwaliteit te leveren.

‘Verkeer overlaten aan telcombedrijven’

“Dat is niet alleen slecht publiek beleid, maar het toont ook aan waarom breedbandproviders en niet overheidsregelgevers het beste gepositioneerd zijn om ons online-verkeer te dirigeren, of dat nu in normale tijden is of in tijden van crisis.” Ossowski uit de hoop dat dit mensen tot nadenken zet wat betreft steun voor verdere overheidsregulering van het internet en digitale diensten.

Originally published here.


The Consumer Choice Center is the consumer advocacy group supporting lifestyle freedom, innovation, privacy, science, and consumer choice. The main policy areas we focus on are digital, mobility, lifestyle & consumer goods, and health & science.

The CCC represents consumers in over 100 countries across the globe. We closely monitor regulatory trends in Ottawa, Washington, Brussels, Geneva and other hotspots of regulation and inform and activate consumers to fight for #ConsumerChoice. Learn more at consumerchoicecenter.org

Share

Follow:

More Posts

Subscribe to our Newsletter

Scroll to top
en_USEN