fbpx

Глобально – вейпінг може врятувати понад 200 мільйонів життів.

За результатами нового дослідження, ефективніше регулювання електронних цигарок може врятувати понад 200 мільйонів життів у ​​61-ій країні. В Україні – понад 2 мільйони.

Минулого тижня World Vapers Alliance опублікували унікальне дослідження, в ході якого було проаналізовано регулювання електронних цигарок у 61-й країні. Згідно з отриманими висновками, завдяки спрощеному регуляторному режиму, який заохочує електронні цигарки як спосіб кинути палити, 196 мільйонів нинішніх курців у цих країнах можуть перейти на вейпінг, який був визнаний як на 95% менш шкідлива альтернатива.

Переваги вейпінгу відомі вже давно. Електронні сигарети або вейп-пристрої були створені як більш безпечна альтернатива курінню з метою допомогти курцям – особливо важким – кинути курити і споживати нікотин у менш шкідливий спосіб. Цільова аудиторія вейп-пристроїв – споживачі, які курять звичайні сигарети. Про успіх електронних цигарок можна судити тільки шляхом оцінки кількості курців, які змогли або повністю кинути або почати курити менше за допомогою згаданих інноваційних пристроїв, або ймовірності, що вони це зроблять.

COVID нагадав нам всім, що наше здоров’я має першорядне значення, і регуляторні органи, які зацікавлені в тому, щоб люди кинули палити, повинні керуватися наукою, а не піддаватись ідеології.

Інтерактивну карту та всі дані можна знайти тут

Автори карти порівняли поточну кількість постійних та непостійних вейперів. Політика Сполученого Королівства щодо зменшення шкоди тютюну була взята як орієнтир і приклад ефективного регулювання. На підставі цих даних було пораховано, скільки курців могли би перейти на вейпінг, і таким чином кинути палити.

Незважаючи на те, що Україна відносно ліберально поки підходила до регулювання вейпінгу, дискусія починає набирати нових не дуже позитивних обертів.

З 1-го січня 2021-го року, для електронних сигарет було введено окрему товарну підгрупу і встановлено ставку акцизного податку на рівні 1456,33 грн за 1 тис. штук в 2021 році. Щорічно ця ставка буде підвищуватись на 20% до рівня 2516,54 грн за 1 тис. штук в 2024 році. Електронні сигарети допомагають кинути курити, а тому обмеження доступу до вейпінгу шляхом підняття акцизних податків зробить тільки гірше для всіх і в першу чергу для хронічних курців.

У Сполученому Королівстві Public Health England, агентство Міністерства охорони здоров’я, активно рекомендує курцям переходити на електронні сигарети, і, відповідно, були запроваджені дуже прогресивні умови для підтримки і заохочення вейпінгу. Завдяки цій політиці, там спостерігається позитивна тенденція щодо зменшення кількості курців у порівнянні з країнами з надмірним рівнем регулювання вейпінгу. У Великобританії сьогодні курять приблизно на 25% менше людей порівняно з 2013-м роком, коли вейпінг ставав популярним, тоді як, наприклад, в Австралії – одній з країн з найсуворішими правилами вейпінгу, за той самий період було зафіксовано падіння лише на 8%. Франція, Канада та Нова Зеландія дотримувалися підходу, подібного до Великобританії, і в цих країнах спостерігаються позитивні результати.

Важливо пам’ятати, що попит на сигарети сам по собі є нееластичним, і такі заходи, як заборона реклами та акцизні податки не є ефективними у боротьбі з курінням. Навпаки, вейпінг служить рятівною альтернативою, яка надає курцям можливість зменшити ризики, пов’язані зі здоров’ям, і врешті-решт кинути палити.

Тому політики також повинні переосмислити сучасний підхід до вейпінгу і розглядати його як шанс поліпшити здоров’я населення.

Originally published here

Share

Follow:

More Posts

Subscribe to our Newsletter

Scroll to top
en_USEN