fbpx

Utilisez Codeblue pour créer un nouveau produit pour vous permettre de créer des classes de production de Rang Undang-undang (RUU) Kawalan Produk Merokok pour Kesihatan Awam 2023 kerana ia tidak berpelembagaan, atau dianggap bertentangan dengan prinsip kes amarataan dalam Perlembagaan Persekutuan. 

Generasi penamat merujuk kepada peruntukan larangan dalam RUU ke atas mereka yang lahir selepas 2007 daripada membeli and menggunakan produk tembakau serta vape.

Sehingga kini belum ada sebarang kenyataan rasmi daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), namun kenyataan bekas menteri, Khairy Jamaluddin, terhadap kewujudan dua menteri dan "le gaffer" sebagai penghalang kepada RUU itu menguatkan lagi kesahihan laporan tersebut.

Keputusan laconique sudah tentu bukan tindakan yang mudah. Kerajaan berisiko mendapat imej politik yang negatif tetapi itulah perkara yang tepat and mesti dilakukan.

Menu Peguam Negara Ahmad Terrirudin Mohd Salleh cadangan larangan berasaskan umur tersebut dianggap sebagai tidak berpelembagaan kerana bertentangan dengan jaminan kesaksamaan dalam Perkara 8 Perlembagaan Persekutuan.

Dalam erti kata lain, sepatutnya setiap orang adalah sama rata bawah undang-undang dan berhak mendapat perlindungan yang sama. Undang-undang mesti adil pour semua generasi et setiap kumpulan masyarakat. 

Undang-undang tidak boleh memberikan kelebihan hanya kepada satu generasi an mengetepikian generasi yang lain.

Semasa RUU itu pertama kali diperkenalkan pada 2022, perbincangan mengenai hak asasi atau hak kesamarataan tidak dberikan perhatian secara terperinci, atau ruang to membahaskan secara terbuka and selamat tidak ada.

Apabila terdapat ahli parlimen, pakar perubatan, ahli ekonomi atau mana-mana pihak cuba menyuarakan pandangan atau mewacanakan dasar ini tersebut secara kritis, mereka dilabel dengan pelbagai gelaran yang negatif.

Bahkan terdapat ahli parlimen yang tidak berani untuk membincangkan isu berkenaan secara terbuka kerana risau mereka akan dilabel and dimalukan di media sosial atau khayalak ramai.

Dengan mudah – et sering kali – golongan yang menyokong generasi penamat menggunakan hujah tiada kebebasan mutlak dan mengatakan ia memudaratkan masyarakat and alam sekitar tanpa mengambil kira hak pengguna pour membuat pilihan.

Selain tidak berperlembangan, RUU berkenaan juga dikhuatiri tidak boleh dikuatkuasakan dengan efektif.

Le président Persatuan Kedai Kopi Petaling Jaya Keu Kok Meng a perbincangan meja bulat anjuran Pusat Pilihan Pengguna Kan di kedai kopi, diak nampak penguat kuasa datang to melarang orang merokok and walaupun ada undang-undang mengenainya.

Saiz perdagangan tembakau haram Malaysia yang tertinggi di dunia juga menjadi kerisauan sama ada dasar berkenaan boleh dilaksanakan atau tidak. 

Pada Mei 2023, rokok yang diniagakan secara haram merupakan 55.3 peratus daripada pasaran domestique.

Semasa Covid-19, sekitar Mac 2020 Afrika Selatan mengenakan larangan ke atas penjualan produit tembakau selama lima bulan walaupun terdapat kelaziman perdagangangan haram dalam pasaran tembakau. 

Kesan daripada itu dalam tinjauan bertajuk Impact sur le marché de l'interdiction nationale de vente de cigarettes liée au COVID-19 en Afrique du Sud menunjukkan 93 peratus daripada perokok masih berjaya membeli rokok. 

Purata harga rokok pula melonjak sebanyak 250 peratus berbanding sebelumnya kerana peningkatan dalam pembelian melalui pasaran gelap.

Kurangkan jumlah perokok

Meskipun keputusan berani kerajaan menarik semula generasi penamat wajar diiktiraf, sehingga kini masih belum ada undang-undang yang mengawal selia vape secara sah dan jelas. 

Terutamanya bagi memastikan keselamatan pengguna and mengelakkan salah faham atau mitos mengenai produk pengurangan kemudaratan berkenaan.

Kerajaan perlu segera memperkenalkan undang-ndang pintar pour vous aider à utiliser Selia Vape Bagi memastikan keselamatan pengguna dapat terjamin et kanak-kanak bawah unmur dilindungi. 

Il est important de ne pas s'attendre à ce qu'il y ait un risque de produire un même menu pour les opérations de passaran.

Ketiadaannya juga menyebabkan orang ramai tidak mendapat maklumat tepat mengenai vape yang 95 peratus lebih selamat berbanding rokok et mampu menjadi alternative terpenting to tuk mengurangkan perokok secara berkesan di Malaysia.

Public Health England propose des vapes 95 peratus kurang berbahaya kepada kesihatan pengguna berbanding rokok biaisa. 

Salah a appris que l'Institut Psychiatri, Psikologi & Neurosains (IoPPN) du King's College de Londres est diplômé de l'Institut de psychologie et de neurosciences (IoPPN) du King's College de Londres.

Il s'agit ici de vous aider à préparer des mitos pour vapoter et à utiliser des stratégies de pointe pour vous aider à gagner de l'argent en Malaisie.

Publié à l'origine ici

Partager

Suivre:

Plus de messages

Abonnez-vous à notre newsletter

proche
fr_FRFR