fbpx

Baru-baru ini Codeblue melaporkan bahawa kerajaan telah membuat keputusan untuk mengeluarkan klausa generasi penamat daripada Rang Undang-undang (RUU) Kawalan Produk Merokok untuk Kesihatan Awam 2023 kerana ia tidak berpelembagaan, ou dianggap bertentangan dengan prinsip kesamarata um dalam Perlembagaan Persekutuan. 

A geração de penas merujuk kepada peruntukan larangan dalam RUU ke atas mereka yang lahir selepas 2007 daripada membeli dan menggunakan product tembakau serta vape.

Sehingga kini belum ada sebarang kenyataan rasmi daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), namun kenyataan bekas mentor, Khairy Jamaluddin, terhadap kewujudan dua mentori dan “o feitor” sebagai penghalang kepada RUU itu menguatkan lagi kesahihan laporan tersebut.

Keputusan tersebut sudah tentu bukan tindakan yang mudah. Kerajaan berisiko mendapat imej politik yang negatif tetapi itulah perkara yang tepat dan mesti dilakukan.

Menurut Peguam Negara Ahmad Terrirudin Mohd Salleh cadangan larangan berasaskan umur tersebut dianggap sebagai tidak berpelembagaan kerana bertentangan dengan jaminan kesaksamaan dalam Perkara 8 Perlembagaan Persekutuan.

Dalam erti kata lain, sepatutnya setiap orang adalah rata rata bawah undang-undang dan berhak mendapat perlindungan yang sama. Undang-undang mesti adil para todas as gerações e setiap kumpulan masyarakat. 

Não há nada que permita que você perca uma geração e mengetepikian gerações que estavam lá.

Semasa RUU é pertama kali diperkenalkan em 2022, perbincangan mengenai hak asasi ou hak kesamarataan tidak diberikan perhatian secara terperinci, ou ruang untuk membahaskan secara terbuka dan selamat tidak ada.

Apabila terdapat ahli parlimen, pakar perubatan, ahli ekonomi ou mana-mana pihak cuba menyuarakan pandangan ou mewacanakan dasar ini tersebut secara kritis, mereka dilabel dengan pelbagai gelaran yang negatif.

Bahkan terdapat ahli parlimen yang tidak berani untuk membincangkan isu berkenaan secara terbuka kerana risau mereka akan dilabel e dan dimalukan di media social ou khayalak ramai.

Com mudah – e sering kali – golongan yang menyokong generasi penamat menggunakan hujah tiada kebebasan mutlak e mengatakan ia memudaratkan masyarakat dan alam sekitar tanpa mengambil kira hak pengguna para membuat pilihan.

Selain tidak berperlembangan, RUU berkenaan juga dikhuatiri tidak boleh dikuatkuasakan com efeito.

Presidente Persatuan Kedai Kopi Petaling Jaya Keu Kok Meng dalam perbincangan meja bulat anjuran Pusat Pilihan Pengguna mengatakan di kedai kopi, dia tidak nampak penguat kuasa datang to melarang orang merokok dan walaupun ada undang-undang mengenainya.

Saiz perdegangan tembakau haram Malásia yang tertinggi di dunia juga menjadi kerisauan sama ada dasar berkenaan boleh dilaksanakan ou tidak. 

No mês de maio de 2023, rokok yang diniagakan secara haram merupakan 55,3 peratus daripada pasaran doméstico.

Semasa Covid-19, sekitar Mac 2020 Afrika Selatan mengenakan larangan ke atas penjualan produto tembakau selama lima bulan walaupun terdapat kelaziman perdagangan haram dalam pasaran tembakau. 

Kesan daripada itu em tinjauan bertajuk Impacto no mercado da proibição nacional de venda de cigarros COVID-19 na África do Sul menunjukkan 93 peratus daripada perokok masih berjaya membeli rokok. 

Purata harga rokok pula melonjak sebanyak 250 peratus berbanding sebelumnya kerana peningkatan dalam pembelian melalui pasaran gelap.

Kurangkan jumlah perokok

Meskipun keputusan berani kerajaan menarik semula generasi penamat wajar diiktiraf, sehingga kini masih belum ada undang-undang yang mengawal selia vape secara sah dan jelas. 

Terutamanya bagi memastikan keselamatan pengguna e mengelakkan salah faham ou mitos mengenai product pengurangan kemudaratan berkenaan.

Kerajaan perlu segera memperkenalkan undang-undang pintar para mudar selia vape bagi memastikan keselamatan pengguna dapat terjamin dan kanak-kanak bawah umur dilindungi. 

Certifique-se de que não há risco de perda de produto e que isso não signifique o funcionamento do carro.

Ketiadaannya juga menyebabkan orang ramai tidak mendapat maklumat tepat mengenai vape yang 95 peratus lebih selamat berbanding rokok dan mampu menjadi alternatif terpenting to mengurangkan perokok secara berkesan di Malaysia.

A Saúde Pública da Inglaterra usa vape como 95 horas de duração para obter o máximo de eficiência possível. 

Uma vez que o penyelidikan foi terkini do Institut Psikiatri, Psikologi & Neurosains (IoPPN) do King's College London, o vape boleh boleh membawa pengurangan ketara dalam pendedahan kepada toksin yang menggalakkan kanser, penyakit paru-paru e penyakit kardiovaskular.

Este é o melhor para que você possa usar mitos para usar vape e aumentar a eficiência de muitas estratégias para alcançar o sucesso na Malásia.

Publicado originalmente aqui

Compartilhar

Seguir:

Mais postagens

Assine a nossa newsletter

Role para cima
pt_BRPT