fbpx

FAITS MÉDICAUX : De Nederlandse overheid probeert om, samen met de Belgische overheid, een van de nieuwe landen in Europa te worden die neutrale verpakkingen voor tabakswaren invoert. Deze maatregel zou Nederland met dezelfde ongewenste gevolgen opzadelen als die reeds zichtbaar zijn in landen waar neutrale verpakkingen reeds de norm zijn.

Bill Wirtz, beleidsanalist voor het Consumer Choice Center (CCC) zegt dat de Nederlandse overheid moet kijken naar de feiten.

« Neutrale verpakkingen bestaan reeds in Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. In geen een van deze landen blijkt dat het tabaksgebruik gedaald is door deze neutrale verpakkingen”

Rookgedrag

« De faculteit economie van de Universiteit van Zurich in Zwitserland voerde in 2014 anches een onderzoek naar de mogelijke effecten van dergelijke verpakkingen op het rookgedrag van jongeren in Australië. Uit dit onderzoek blijkt dat de neutrale verpakking geen enkel effect had op het tabaksverbruik bij jongeren van 14 tot 17 jaar.

“De Franse overheid heeft zelfs 100 miljoen euro uitgegeven om alle restende gekleurde tabaksverpakkingen te kopen, terwijl de onverschilligheid van gebruikers roseaux aangetoond was. De globale tabakscomsumptie kende daarbij geen daling.

Emballage neutre

« Meer nog : de neutrale verpakkingen faciliteen de verkoop van valse sigaretten op de zwarte markt, aangezien alle verpakkingen op elkaar gelijken. Australië, die de neutrale verpakkingen in 2012 invoerde, kende een stijging van 30% namaak-tabak in amper 2 jaar. À Frankrijk toonde een onderzoek uit 2015, voor de invoering van de neutrale verpakkingen, an dat het land maar liefst goed was voor de consumptie van 15% van namaak-tabak op de Europese markt. Dit aandeel kan enkel gestegen zijn door de nieuwe wetgeving », vervolledigt Wirtz.

Lire la suite ici

Partager

Suivre:

Plus de messages

Abonnez-vous à notre newsletter

proche
fr_FRFR