Selv sous Corona, hvor flytrafikken har været næsten lammet, har jernbanerne ikke overtaget opmærksomheden hos hverken politikere, presse eller forbrugere.
Joh – DSB har gjort en indsats for, at vi ikke skal side over for hinanden i s-togene, eller at det kræver pladsbestilling at rejse med tog over længere afstande i Danmark.
Men, hvor ofte har I set overskrifter i de store meder om katastrofale passagertal, behov for statslig hjælp for at overleve, eller at hele rejsebranchen er ved at gå konkurs på grund af tog, der ikke kan køre ?
Pas grave. Jeg ville bare sige, at toge slet ikke har plads i publikums bevidsthed som passagerfly. Måske fordi vi har haft toge i mange flere år end fly, og togrejser ikke skaber så meget prestige som en flyvetur til USA eller Asien.
Det samme gælder jernbane-stationerne. Lufthavne får masser af opmærksomhed, og man sammenligner lystigt deres størrelse, ny-indretning, passager-komfort osv. Hvor ofte gør man det med en banegård ?
Den internationale forbruger-organisation Centre de choix des consommateurs (CCC) gør. CCC, der har base i Bruxelles og afdelinger i 100 lande verden over, har netop ofentliggjort sit "Indice des gares ferroviaires européennes 2021."
Det er en sammenligning på kvalitet og service i Europas 50 største banegårde. De er blevet bedømt på en lang række kriterier inklusive antal butikker, muligheder for at købe billet, passager-information, kødannelser, udvalg af destinationer – og i disse moderne tider – Wi-Fi, opladnings-muligheder osv.
Lad det være sagt med det samme. Danmark har ikke en eneste banegård med i den europæiske Top-50. Den højest placerede er Nørreport Station i København, der lander på 51. pladsen hos CCC.
Til gengæld er de tyske banegårde helt på sporet. Tyskland à Europas bedste togstation i Leipziger Hauptbahnhof. Tyskerne har også tre stationer med i Top-10 og 15 med i Top-50.
Son er den aktuelle Top-10 sur togstationer. De maksimale antal point er 139, som en banegård kan opnå i CCC's indeks for 2021:
- Leipzig Hauptbahnhof – Tyskland – 116 points
- Gare centrale de Vienne – Østrig – 108
- Pancras i Londres – Angleterre – 104
- Amsterdam Central – Hollande – 101
- Moskva Kazansky – Russie – 101
- Francfort Hauptbahnhof – Tyskland – 96
- Munich Hauptbahnhof – Tyskland – 96
- Kursky i Moskva – Russie – 95
- Milano Centrale – Italien – 93
- Birmingham New Street – Angleterre – 91
Til sammenligning opnåede Danmarks største banegård – Nørreport – i alt 38 points i konkurrencen….
Publié à l'origine ici.