fbpx

NOUVELLES DU PACK : Den globala konsumentorganisationen Consumer Choice Center (CCC), med huvudsäte i Arlington, Virginia, USA och representerar konsumenter i mer än 100 länder, gör tummen ner för EU:s förslag till direktiv om förbud mot vissa plastprodukter.

”Medlemsländernas EU-ambassadörer borde stå upp för konsumenterna i sina respektive länder i stället för att följa EU-kommissionens och EU-parlamentets missvisande plastpolitik. Ett förbud mot engångprodukter av plast som dryckesbägare, sugrör, bomullspinnar, mm. löser inte det faktiska problemet med de fruktansvärda föroreningarna av världens hav och oceaner”, säger CCC:s VD Fred Roeder i ett uttalande.

I sin argumentation framför Fred Roeder att EU svarar för över 20 procent av världens ekonomiska produktion, men bara bidrar med en procent till de marina plastföroreningarna.

"Inom EU borde man istället för förbud mot utvalda plastprodukter fokusera på att öka återvinningsgraden av plast och att tillämpa befintlig lagar mot nedskräpning", säger Fred Roeder.

EU borde också driva på de stora oceannedskräparna som Kina, Indien, Indonesien, Brasilien, med flera att följa vedertagna miljöstandarder och stifta effektiva lagar mot nedskräpning, enligt Fred Roeder.

”Europeiska konsumenter har gjort sin läxa och visar respekt för vår miljö. Det finns inget behov av att straffa EU:s konsumenter för föroreningar, som orsakas av beteendet hos konsumenter i länder i andra världsdelar”, säger Fred Roeder.

NB : Svenska bransch- och arbetsgivarorganisationen IKEM (Innovations- och kemiindustrierna i Sverige), som bland annat representerar plastbranschen i Sverige, har tidigare framfört liknande kritik mot EU:s plastpolitik. Läs HÄR !

Konsumentorganisationen Consumer Choice Center är verksam i flera länder och säger sig representera konsumenter och gräsrötter i mer än 100 länder. En savoir plus sur CCC HÄR.

Publié à l'origine ici 

Partager

Suivre:

Plus de messages

Abonnez-vous à notre newsletter

proche
fr_FRFR