fbpx

BNN Bloomberg kondigde deze week aan dat een miljard gram legale pot in Canada onverkocht in magazijnen in het hele land ligt te verstoffen. De vraag rijst waarom deze cannabis niet wordt gebruikt om cbd-olie van te maken.

Dat is heel veel wiet. Een voorraad die genoeg zou moeten zijn om drie jaar vooruit te kunnen. Door de steeds hogere eisen die de consument stelt aan zijn cannabisproduct ligt veel cannabis uit het middensegment nu te verstoffen in magazijnen. “Je kunt echter geen THC-producten uit het middensegment voor een cent weggeven,” vertelde Peter Machalek, vice-president verkoop en partnerschappen bij TREC Brand, aan Bloomberg. “De markt is veel geavanceerder geworden en volgt wat de consumenten eisen.”

CBD-olie van onverkochte cannabis

Het roept de vraag op waarom een deel van die miljard gram niet is gebruikt om CBD-olie van te maken. De niet-bedwelmende stof die voor veel mensen wordt gebruikt als natuurlijk medicijn tegen hoofdpijn, rugklachten, slechte knieën, artritis, angststoornissen en tal van andere klachten, aandoeningen en bijbehorende pijnen. Het is een bonafide elixer voor veroudering en pijn.

Het probleem is echter dat CBD-olie, ondanks dat ze geen high geeft, nog steeds onder de Cannabiswet valt en daarom net zo streng gereguleerd is als THC. Een lastige markt die zelfs de meest bescheiden vormen van reclame en branding verhindert. David Clement, de Noord-Amerikaanse zakenmanager voor het Consumer Choice Center, gelooft dat de overvloed aan wietproducten gedeeltelijk kan worden tegengegaan door CBD-olie uit de Cannabis Act te verwijderen. Hierdoor kunnen bepaalde extracten en dranken worden verkocht bij reguliere retailers en in supermarkten.

“Vanuit het oogpunt van consumentenbescherming en volksgezondheid is er geen redelijke rechtvaardiging om CBD-producten zo strikt te reguleren als THC”, zegt Clement. “Naar onze mening is de Cannabiswet te restrictief. Wanneer CBD-producten uit de wetgeving worden verwijderd, zouden CBD-producten op grotere schaal beschikbaar komen, wat het probleem van het overaanbod zou kunnen verlichten.

Overschot aan cannabisproducten

“Bovendien moet de federale overheid de marketing-, merk- en verpakkingsbeperkingen die momenteel gelden voor legale producenten versoepelen”, zegt Clement. Volgens het Bloomberg-rapport heeft Health Canada eindelijk branchegegevens voor oktober vrijgegeven, waaruit blijkt dat 1,1 miljoen kilo onverkochte cannabis door producenten in het hele land is opgeslagen.

Met Canada’s maandelijkse consumptie van ongeveer 30.000 kilo, betekent dit dat er een voorraad van drie jaar inactief is. Er lijkt echter licht aan het einde van de tunnel om dit probleem kan verlichten. Health Canada zal waarschijnlijk binnenkort beslissen of CBD-olie ver vrij verkrijgbare gezondheids- en welzijnsproducten mag voorkomen. Later dit jaar wordt een formeel besluit verwacht. Het is een wildcard die een game-changer zou kunnen zijn voor de markt, maar is nu nog steeds een longshot.

Originally published here.

Share

Follow:

More Posts

Subscribe to our Newsletter

Scroll to top
en_USEN