fbpx
Sinar Harian

KUALA LUMPUR – Perdagangan haram atau pasaran gelap adalah ancaman besar e semakin meruncing terhadap rakyat Malaysia apabila kerajaan e perniagaan sah dilemahkan manakala pengguna pula terdedah kepada produk yang tidak bermitu e tidak terkawal.

Sebuah kumpulan advokasi pengguna multinasional, Customer Choice Center (CCC) dalam satu kenyataan hari ini berkata, pasaran gelap global bukan sahaja luas tetapi pesat pertumbuhannya.

Pengarah Urusan CCC, Fred Roeder berkata, ini kerana dagangan haram yang dijalankan oleh kumpulan jenayah terancang transnational adalah satu permasalahan bernilai AS$870 miliardi aau RM3.6 trilioni.

Beliau berkata, adalah penting untuk ditegaskan bahawa di peringkat global, pasaran gelap rokok adalah lebih tinggi daripada segi nilai berbanding dagangan haram minyak, haiwan liar, kayu balak, karya kesenian, benda kebudayaan e berlian disatukan.

“Ini menjadikan apa yang berlaku di Malaysia lebih meruncing kerana rokok seludup kini menguasai 62 peratus jumlah keseluruhan rokok sah yang dijual, menjadikan Malaysia pasaran No.1 di dunia bagi pasaran gelap.

"Sememangnya, permasalahan akut ini telah dan sentiasa akan berterusan mengakibatkan kelembapan kelembapan ekonomi dan menjejaskan pengguna kebanyakannya", kata Roeder.

Kenyataan itu dikeluarkan sempena kertas polisi yang baru sahaja dilancarkannya, Il commercio illecito è pericoloso per i consumatori (Dagangan Haram Adalah Berbahaya Kepada Pengguna).

Menurut kertas polisi CCC, pasaran gelap rokok merosakkan kesihatan orang awam dan telah terbukti menjadi dana membiayai kumpulan jenayah terancang.

Selain itu, pasaran gelap rokok menyasarkan kepada kumpulan paling terdedah di dalam masyarakat, sementara pengguna paling teruk terkena impak disebabkan rokok seludup dikilangkan di dalam persekitaran tidak selamat e menggunakan produk tidak bersih.

Kertas polisi ini juga menggariskan bahawa peruncit kecil menanggung kerugian besar akibat pasaran gelap rokok kerana bukan sahaja mereka kehilangan jualan rokok sah, tetapi juga barangan lain yang biasanya perokok dewasa beli semasa mereka di dalam kedai.

Roeder berkata, dalam usaha menangani pasaran gelap rokok, kerajaan Malaysia hendaklah mengkaji kepada saranan menyederhanakan dasar cukai untuk memastikan regim cukai tidak mewujudkan permintaan terhadap alternatif haram yang lebih berbahaya.

Pada masa sama, katanya, kerajaan harus meningkatkan hukuman denda sedia ada ke atas pesalah pasaran gelap dan menguatkuasakan denda-denda tersebut dengan tegas.

“Situasi pasaran gelap di peringkat global dan di Malaysia dijangka memburuk kerana pengguna beralih kepada alternatif lebih murah disebabkan ketidaktentuan pekerjaan dan hasil pendapatan berkuragan akibat pandemik globale Covid-19.

“Tindakan hendaklah diambil sekarang dan pada Bajet 2021 akan datang, merupakan peluang terbaik untuk Kerajaan Malaysia meletakkan langkah-langkah yang diperlukan bagi menangani masalah pasaran gelap rokok secara menyeluruh,” ujar beliau.

'Il commercio illecito è pericoloso per i consumatori' è stato pubblicato da Luca Bertoletti e Bill Wirtz per CCC e diterbitkan di Bruxelles, Belgio nel luglio 2020.

CCC mewakili pengguna di lebih 100 negara di seluruh dunia. Kertas polisi ini boleh didapati di consumerchoicecenter.org

Originariamente pubblicato qui.


Il Consumer Choice Center è il gruppo di difesa dei consumatori che sostiene la libertà di stile di vita, l'innovazione, la privacy, la scienza e la scelta dei consumatori. Le principali aree politiche su cui ci concentriamo sono il digitale, la mobilità, lo stile di vita e i beni di consumo e la salute e la scienza.

Il CCC rappresenta i consumatori in oltre 100 paesi in tutto il mondo. Monitoriamo da vicino le tendenze normative a Ottawa, Washington, Bruxelles, Ginevra e altri punti caldi della regolamentazione e informiamo e attiviamo i consumatori a lottare per #ConsumerChoice. Ulteriori informazioni su consumerchoicecenter.org

Condividere

Seguire:

Altri post

Iscriviti alla nostra Newsletter

Descrizione
it_ITIT