fbpx

La partnership per le città sane è stata adottata da The Partnership for Healthy Cities per promuovere la produzione di prodotti e bevande di peringkat pihak berkuasa tempatan (PBT), khususnya melibatkan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL). 

Mungkin bunyinya murni iaitu untuk melindungi orang ramai daripada bahaya merkok, namun cadangan tersebut memerlukan analisis secara objektif untuk memahami potensi akibatnya.

Melaksanakan larangan paparan produk vape membersi kesan ketara kepada kesedaran e pilihan pengguna. 

Menyembunyikan produk itu menyekat keupayaan pengguna per tuk membandingkan pelbagai jenama, perisa dan tahap nikotin yang merupakan faktor penting per untuk membuat keputusan termaklum. 

Bagi perokok yang ingin beralih kepada alternativa yang kurang mudarat, larangan berkenaan boleh memudaratkan.

Selain itu, larangan paparan juga menghalang keupayaan mereka untuk mengakses maklumat dengan mudah tentang pilihan perisa berbeza yang tersedia, sekali gus merumitkan pengguna mencari produk yang sesuai dengan keperluan mereka. 

Akhirnya, ia menghalang objektif kesihatan awam yang bertujuan untuk mengurangkan kadar merkok melalui promosi vape sebagai alternative yang lebih selamat.

Lebih membimbangkan lagi, larangan itu juga mungkin bercanggah dengan undang-undang. Perkara 75 Perlembagaan Persekutuan menetapkan bahawa undang-undang persekutuan mengatasi undang-undang negeri dalam kes-kes yang tidak konsisten.

Dengan tiadanya klausa dalam Rang Undang-Undang Kawalan Produk Merokok Untuk Kesihatan Awam 2023 yang melarang paparan produk tembakau, pelaksanaan larangan berkenaan di peringkat PBT adalah tidak sah dan dianggap bertentangan dengan perlembagaan.

Leggi il testo completo qui

Condividere

Seguire:

Altri post

Iscriviti alla nostra Newsletter

Descrizione
it_ITIT